„Este cel mai dietetic preparat, puteți mânca pe săturate – ” spune un doctor

48299
Piftie/ Racituri
Piftie/ Racituri

Pe rețeaua socială Instagram, un medic a examinat unul dintre preparatele alimentare cele mai apreciate. Din evaluarea sa, rezultă că nu ar trebui să ne îngrijoreze absolut deloc. Mihaela Bilic, pe Instagram, a transmis următoarele informații:

“Recent am discutat despre ‘bomba calorică’ prezentă în salata de boeuf, iar acum ne aflăm în extremul opus: piftia este considerată unul dintre preparatele hipocalorice ale Sărbătorilor, fiind un preparat dietetic făcut din carne de porc… sau de curcan.

Ce reprezintă piftia? Este un fel de mâncare alcătuit din carne fiartă cu usturoi, similar cu rasolul, consumat împreună cu zeama/supa în care a fost gătit. Însă, la piftie nu se folosesc bucăți prețioase de carne, ci mai degrabă părți considerate a fi de calitate inferioară: picioare, urechi de porc sau alte componente mai puțin obișnuite, precum tacâmurile de curcan. Elementul esențial este prezența țesuturilor mai puțin nobile, oase și șorici, adică conținut ridicat de gelatină și o cantitate redusă de carne.

Piftia nu conține multă grăsime, iar cea puțină prezentă tinde să se solidifice la suprafață (asemănător cu procesul din ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se răcește și se întărește. Astfel, piftia are un conținut de grăsime sub 3%, aproximativ 5% proteine (și conține o cantitate semnificativă de colagen), totul însumând doar 30 de calorii la 100 de grame.

Dacă acest preparat nu poate fi considerat dietetic, atunci ce altceva ar putea fi?!? Este potrivit și în dietele bogate în proteine, deoarece nu conține carbohidrați, iar faptul că este gătit o face ușor de digerat. Zeama solidificată sub formă de gelatină este bogată în colagen și conține concentrații ridicate de calciu cu o biodisponibilitate maximă, așadar piftia poate deveni un preparat ideal pentru persoanele cu osteoporoză și probleme articulare.

În ceea ce privește aspectul fizic, nu există nicio preocupare. Chiar și consumată alături de o felie de pâine, se spune că tot este un aliment potrivit pentru slăbit”, a concluzionat nutriționista pe Instagram.”