Tobă de casă – reteta stiuta doar de anumiti bucatari

20576
Toba de casa
Toba de casa

Ingrediente necesare pentru rețeta de toba:

  • 1 bucată de ciolan de porc
  • 2 urechi de porc
  • 1 picior de porc
  • 1 ceapă
  • 6 căței de usturoi
  • 10 g sare pentru fiert + 1 linguriță cu vârf de sare pentru toba
  • 10 g boabe de piper negru
  • 1 lingură boia de ardei
  • 1 stomac de porc sau mate groase de porc

Mod de preparare toba de casa:

Se începe spălând bine piciorul de porc și se taie în bucăți pentru a se potrivi în oală. Urechile se spală, se curăță și se parlesc pentru a îndepărta impuritățile. Intr-o oală sau tuci mai mare, se pune la fiert piciorul, urechile și ciolanul.

Se adaugă o cantitate mică de sare și se fierbe la foc mic. Se îndepărtează spuma formată în timpul fierberii până când apa rămâne limpede. După ce spuma a fost înlăturată, se adaugă în oală ceapa curățată și tăiată în patru, 3 căței de usturoi curățați, restul de sare și boabele de piper.

Se fierbe la foc mic pentru aproximativ 3 ore până când carnea se desprinde ușor de pe os. După ce carnea este suficient de fiartă, se scoate într-un bol și din zeama de fierbere se strecoară 400 ml.

Carnea se desprinde de pe oase și se taie cât mai mărunt posibil. Urechile se taie inclusiv cu zgarciul. Carnea mărunțită se adaugă peste zeama strecurată. Peste carne, se adaugă 3 căței de usturoi mărunțiți, boiaua de ardei și lingurița de sare.

Se amestecă compoziția până când toate ingredientele sunt bine omogenizate. Se umple stomacul de porc sau matele de porc cu această compoziție, legând bine capetele pentru a nu permite scurgerea compoziției, și se pun la fiert în zeama rămasă de la carne pentru încă 1 oră la foc mic.

După 1 oră, toba se scoate, se lasă să se răcească puțin, apoi se pune un tocător de bucătărie și 2-3 cărți mai grele peste ea. Se lasă toba astfel presată peste noapte.

Dacă nu ai stomac de porc sau mate de porc, poți folosi folie alimentară într-o tavă de copt pentru chec. Pui compoziția de carne în tavă, presând ușor cu o lingură, adunând marginile foliei și așezând o greutate peste tavă. Toba se lasă la rece peste noapte, apoi se răstoarnă tava, se înlătură folia și vei obține o toba delicioasă.

Vă dorim poftă bună și spor la gătit reteta de toba de casa!