Toba de casa – Speciala pentru Sărbători – Gospodinele ne-au cerut rețeta

5570
Toba de casa
Toba de casa

Pentru a prepara această mâncare tradițională, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 bucată de ciolan de porc
  • 2 urechi de porc
  • 1 picior de porc
  • 1 ceapă
  • 6 căței de usturoi
  • 10 g sare pentru fiert + 1 linguriță cu vârf de sare pentru toba
  • 10 g boabe de piper negru
  • 1 lingură de boia de ardei
  • 1 stomac de porc sau mate groase de porc.

Pentru a pregăti toba, procedează astfel: Spală bine piciorul de porc și porționează-l pentru a încăpea în oală. Urechile se curăță de orice impuritate, se spală bine și se parlesc. Într-o oală sau tuci mai mare, pune la fiert piciorul, urechile și ciolanul de porc.

Adaugă puțină sare și fierbe la foc mic. Îndepărtează spuma formată în timpul fierberii până când apa rămâne limpede. După îndepărtarea spumei, adaugă ceapa tăiată în 4, 3 căței de usturoi curățați, restul de sare și piperul. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 3 ore, până când carnea se desprinde foarte ușor de pe os. După ce carnea este suficient de fiartă, scoate-o într-un bol, iar din zeama în care a fiert carnea, strecoară 400 ml de zeamă. Restul zeamei se păstrează pentru fiertul tobei, încercând să îndepărtezi orice bucată de carne rămasă. Carnea fiartă se desprinde de pe oase și se taie cât mai mărunt.

Urechile se taie împreună cu zgarciul. Carnea tăiată mărunt se adaugă peste zeama strecurată. Peste carne se adaugă 3 căței de usturoi piscați, boiaua de ardei și lingurița de sare. Amestecă bine compoziția până când toate ingredientele sunt omogenizate. Umple stomacul de porc spălat sau matul de porc cu compoziția, legându-l bine la un capăt pentru a nu se scurge compoziția, și pune-l la fiert la foc mic timp de 1 oră în zeama în care a fiert carnea.

După 1 oră, scoate toba, las-o să se răcească puțin și pune un tocător de bucătărie și 2-3 cărți mai grele peste ea. Lasă toba așa presată peste noapte.

Dacă nu ai stomac sau mate de porc, poți folosi folie alimentară într-o tavă de copt pentru chec. Pune compoziția de carne în tavă, presează ușor cu o lingură, adună marginile foliei și pune o greutate peste tavă. Lasă la răcit peste noapte, apoi răstoarnă tava, îndepărtează folia și vei obține o toba delicioasă. Poftă bună și spor la gătit!