O rețetă tradițională de cârnați de casă pe care o știu doar unii bucătari

17554
Carnati de casa
Carnati de casa

Tradițional în bucatele românești de Crăciun, porcul domină masa festivă, iar printre deliciile apreciate se numără cârnații de casă.

Ingrediente pentru 20 de cârnați:

  • 3 kg carne porc mai grasă
  • 1,5 kg carne vită
  • 3 căpățâni de usturoi
  • 1 lingură de cimbru uscat
  • 2 linguri de boia dulce
  • 1 lingură de boia iute
  • 1 linguriță de piper
  • sare grunjoasă
  • ½ linguriță de ienibahar
  • mate de porc

Mod de preparare:

  1. Curățați și spălați matele. Radeți ușor cu dosul unui cuțit sau o lingură de lemn, având grijă să nu le deteriorați. Separat, dizolvați o lingură cu vârf de sare în 300 ml de apă.
  2. Tocați bucățile mici de carne porc și vită, pisați usturoiul și frecati-l cu puțină sare, adăugând puțină apă și omogenizând. Amestecați această pastă peste carne și condimente, excluzând sarea. Adăugați treptat saramura, frământând bine. Lăsați să se odihnească peste noapte pentru a se aromează.
  3. Asamblați pâlnia de cârnați la mașina de tocat și umpleți matele. Asigurați-vă că nu sunt prea încărcate, pentru că la uscare ar putea să se spargă. După finalizare, lăsați-i câteva ore în bucătărie pentru a se usca, apoi îi puteți scoate pe balcon și îi puteți atârna pe sârmă pentru a se zvânta la rece.

Pentru a obține cârnații de casă gustoși, alegeți matele cât mai subțiri. „Compoziția pentru cârnați se introduc în mate. E important ca acestea să fie subțiri pentru a obține cârnați savuroși și pentru o gătire mai ușoară.

Recomandăm achiziționarea matelelor curățate din comerț. Dacă optați pentru matele de la porcul pe care l-ați sacrificat, asigurați-vă că le curățați foarte bine. Păstrați-le în apă rece cu puțină sare și piper pentru a elimina orice miros neplăcut“, sugerează bucătarul.

Pentru a obține un gust plăcut, evitați să utilizați prea multe condimente. „În compoziția de cârnați adăugați sare, piper, usturoi și boia dulce după gust. Nu adăugați totul odată, condimentați treptat și amestecați bine întreaga compoziție.

Un truc este adăugarea unei cantități mici de apă minerală, astfel încât compoziția să fie mai pufoasă. Dacă doriți să fie mai aromat, puteți adăuga și ienibahar, dar nu exagerați“, sfătuiește  un bucatar celebru.

După ce compoziția este pregătită, cârnații se introduc în matele de porc. „Este bine să înțepați compoziția din când în când cu un ac pentru a elimina aerul. Legați capetele cârnaților și întindeți-i pe un băț, apoi lăsați-i să se scurgă 24 de ore. După aceea, puteți să-i afumați.

În ceea ce privește afumatul, folosiți lemn fără rășină, adică nu lemn de brad sau alte conifere. Pentru a obține gustul de fum, puteți folosi boia de ardei afumată“, mai spune bucătarul.

Cârnații pot fi gătiți la cuptor sau în tigaie. „Când gătiți cârnații în tigaie, adăugați foarte puțin ulei sau untură, deoarece aceștia au deja suficientă grăsime. Adăugați jumătate de cană de apă și lăsați-i să se gătească în propriul suc. Acoperiți tigaia cu un capac.

Când apa se evaporă, întoarceți cârnații pentru a prinde culoare și sunt gata. La cuptor, îi puteți găti alături de alte fripturi. Cu jumătate de oră înainte de a fi gata, adăugați și cârnații“, mai spune bucatarul celebru.