Plăcințele DE POST cu cartofi și mărar

5798
Plăcințele de post u cartofi și mărar
Plăcințele de post u cartofi și mărar

Plăcintele cu cartofi sunt una dintre deliciile mele, imediat după cele cu varză. Sunt atât de gustoase, satisfăcătoare și fragede încât aș găti în fiecare zi, dacă aș avea timp. Rețeta de astăzi este simplă și ușoară, deși necesită un pic mai mult timp pentru a lăsa aluatul să dospească.

Pentru aluat, veți avea nevoie de 1 lingură de ulei, 500 grame de făină, 25 grame de drojdie, ½ linguriță de sare, ½ linguriță de zahăr și apă caldă. Pentru umplutură, ingrediente precum 2 cepe, 1 kg de cartofi, sare, piper, o legătură de mărar (opțional, în funcție de preferințe) și ulei sunt necesare.

Pentru pregătirea aluatului, se cern făina într-un bol mare, se face un mic crater în mijlocul acesteia pentru drojdie (sfărâmată), zahăr și puțină apă caldă. Se amestecă și se lasă să dospească aproximativ 10 minute. Se adaugă sarea, uleiul și se framântă adăugând treptat puțină apă călduță. La final, aluatul nu ar trebui să fie lipicios și se lasă la dospit, acoperit cu un prosop, până când își dublează volumul.

Pentru umplutură, cartofii se curăță, se taie și se fierb în apă cu sare. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei. După ceapa prăjită, se adaugă peste cartofii fierți, scurși de apă, se condimentează și se prepară un piure la care se adaugă mărarul (dacă este dorit). Se lasă să se răcească, iar în timp ce se pregătește umplutura, se ocupă de aluat – acesta trebuie împărțit în bile, întinse pe suprafața de lucru presărată cu făină, până obțineți foi subțiri, rotunde. Se adaugă umplutura pe o jumătate de foaie și se acoperă cu cealaltă jumătate, sigilând marginile cu degetele sau folosind o furculiță.

Se repetă procesul pentru toate bilele de aluat, apoi se prăjesc într-o tigaie bine încinsă cu puțin ulei.

Poftă bună!