Prăjitură delicioasă de gris, gem de prune si nuca

52267
Prajitura cu gris, gem de prune si nuca
Prajitura cu gris, gem de prune si nuca

În timpul postului, pofta de dulce nu trebuie să fie ignorată. Există numeroase rețete de deserturi care se pot pregăti folosind doar ingrediente potrivite pentru perioada de post. Astăzi, vă propun o rețetă simplă și gustoasă pentru o prăjitură de post, preparată cu bulion și griș. Hai să începem!

Ingrediente necesare:

 • Pentru foi: 15 linguri de ulei, 15 linguri de bulion, 7 linguri de zahăr, 500 grame de făină, 1/2 linguriță de bicarbonat, un vârf de cuțit de sare, esență de rom.
 • Pentru prima cremă: 1 litru de apă, 200 grame de griș, 250 grame de margarină, zahăr după gust, 100 grame de nucă de cocos, o lămâie.
 • Pentru a doua cremă: 400 grame de gem de prune, o cană de sâmburi de nucă.

Mod de preparare:

 1. Într-un bol, se amestecă uleiul cu zahărul și sarea până când zahărul se dizolvă. Se adaugă treptat bulionul, esența de rom și făina amestecată cu bicarbonatul.
 2. Se amestecă bine până se obține un aluat elastic și ned lipicios. Dacă este nevoie, se poate adăuga făină suplimentară.
 3. Aluatul obținut se refrigerază pentru aproximativ 30 de minute.
 4. După răcire, aluatul se împarte în patru părți egale și se coc patru foi pe rând, pe partea din spate a unei tăvi unsă cu ulei și tapetată cu făină. Foiile se coc în cuptorul preîncălzit la o temperatură potrivită timp de aproximativ 10 minute. După coacere, se scot cu grijă de pe fundul tăvii și se lasă la răcit.

Pregătirea primei creme:

 1. Se fierbe apa cu coaja de lămâie și zahărul. Inițial, se pot adăuga 10 linguri de zahăr, adăugând mai multe la final, dacă este necesar.
 2. Când lichidul începe să fiarbă, se adaugă grișul în ploaie și se amestecă continuu până se îngroașă. După îngroșare, se înlătură de pe foc și se incorporează margarina, zeama de lămâie și nuca de cocos conform instrucțiunilor de la reteteculinare.ro. Crema se lasă la răcit pentru câteva minute.

Asamblare:

 1. Se așează prima foaie și jumătate din cantitatea de cremă de griș.
 2. Urmează o altă foaie, gemul de prune și nucă măcinată presărată deasupra gemului.
 3. Se adaugă a treia foaie și restul de cremă de griș.
 4. Se pune ultima foaie peste, fără a apăsa prea tare.
 5. Ultima foaie se unge subțire cu crema de griș rămasă pentru decor și se presară cu nucă măcinată.
 6. Prăjitura se refrigerază peste noapte și se porționează după preferințe în dimineața următoare.