Cât timp fierbem sarmalele în foi de varză murată. Iată secretul pentru a ieși gustoase

168782
Sarmale in foi de varza murata
Sarmale in foi de varza murata

Astăzi vreau să împărtășesc o rețetă tradițională de sarmale, un preparat nelipsit de pe mesele festive din România, asociat cu bucuria Crăciunului și a Paștelui.

Gătitul sarmalelor necesită atenție și pasiune, iar secretul constă în alegerea timpului potrivit de fierbere și a unui vas corespunzător.

Sarmalele în foi de varză murată reprezintă o delicatesă specifică sărbătorilor, însă pot fi savurate cu aceeași plăcere oricând în cursul anului.

Pentru a obține sarmale perfecte, este esențială proporția corectă de grăsime în carne și gătirea la foc mic, asigurând un timp adecvat de fierbere.

Durata de gătire variază în funcție de tipul de carne utilizat. Cele din carne de curcan se gătesc cel mai rapid, în timp ce cele din carne de vită sau porc necesită mai mult timp. Fierberea la foc mic este unul dintre secretele pentru a obține sarmale delicioase.

Alegerea vasului de gătit este la fel de importantă. Se recomandă oalele din ceramică, lut sau fontă pentru rezultate optime. Pentru sarmalele în foi de varză murată, timpul de fierbere trebuie să fie de cel puțin 2 ore, dar poți opta și pentru gătirea la cuptor pentru o aromă aparte.

Dacă dorești să încerci o rețetă tradițională de sarmale din carne de porc, îmbină aceste ingrediente cu pasiune și urmează cu atenție pașii pentru a te bucura de această delicioasă specialitate românească.

Ingrediente:

 • 500 g carne tocată de porc (cu minim 30% grăsime)
 • 75 g orez
 • 1 ceapă
 • 3 linguri ulei
 • sare
 • piper
 • cimbru uscat
 • mărar uscat
 • boia dulce
 • varză murată
 • 200 ml suc de roșii
 • 200 g afumătură (opțional )

Mod de preparare sarmale in foi de varza:

 1. Desfă foile de varză și lasă-le în apă rece pentru aproximativ o jumătate de oră pentru a verifica aciditatea și sărătura acesteia. Dacă este prea acră sau sărată, s-ar putea să afecteze gustul sarmalelor.
 2. Tocă ceapa mărunt și călește-o în ulei, adăugând puțină sare. Când ceapa devine translucidă, adaugă orezul spălat, piperul, boiaua, cimbrul și mărarul uscat și călește-le pentru câteva minute. Lasă amestecul să se răcească și apoi adaugă-l peste carnea tocată.
 3. Amestecă bine compoziția și pregătește sarmalele. Pune o lingură de compoziție pe fiecare foaie de varză și rulează strâns, asigurându-te că sigilezi capetele. Adaugă câteva foi de varză murată pe fundul vasului în care vei fierbe sarmalele pentru a preveni lipirea acestora.
 4. Aranjează sarmalele în straturi, lăsând un spațiu gol în mijloc. Acolo adaugă puțină varză tocată și afumătura, dacă folosești. Acestea vor da un gust aparte sarmalelor. După ce le-ai aranjat, adaugă sucul de roșii și completează cu apă astfel încât sarmalele să fie acoperite complet de lichid. Pune câteva foi întregi de varză murată deasupra, apoi pune vasul la foc.
 5. Fierbe sarmalele la foc mic, timp de 2 ore, rostogolind vasul din când în când pentru a evita arderea. Adaugă apă dacă lichidul se evaporă. După 2 ore, poți transfera sarmalele la cuptor pentru încă o jumătate de oră sau o oră pentru a le rumeni.

Poftă bună!