Prăjitură cu portocale – Portocalopită

24877

Timpul de preparare: 45 de minute / Costul ingredientelor pentru 8-10 portii: 25 lei

Ingrediente pentru prajitură: 400 g de foi subtiri de placintă, 500 g de iaurt grecesc, cu 10% grasime, 7 ouă, 200 g de zahăr, 200 ml de ulei, zeama stoarsă de la o portocală mare, 2 pliculete cu praf de copt, o lingură cu extract de vanilie, 200 g stafide, unt pentru tapetat tava

Ingrediente pentru sirop : 250 ml de apă, zeama stoarsă de la 3 portocale mari, 250 g de zahăr, un baton de scortisoară

Modalitate de preparare prăjitură cu portocale: Pasul 1. Foile de plăcintă se desfac bucată cu bucată si se lasă la uscat cateva ore sau mai bine peste noapte.
Pasul 2. Pregătim intai siropul care trebuie să fie rece cand se adaugă peste prajitura fierbinte. Turnăm apa intr-o crăticioară, punem cele 250 g de zahăr si amestecăm bine. Punem batonul de scortisoară si lăsăm să fiarbă cam 10 minute, pana cand incepe să se formeze un sirop mai consistent. Turnăm zeama de la cele 3 portocale, amestecăm si mai lăsăm să fiarbă 5 minute. Apoi lăsăm siropul să se răcească complet.
Pasul 3. Sfăramăm sau rupem in bucătele mici foile de plăcintă uscate.Pasul 4: Punem praful de copt peste iaurt si amestecăm bine (folosim un castron măricel pentru ca o să se umfle), apoi il lăsăm să se activeze. Punem ouăle intr-un bol mare si le batem bine impreună cu extractul de vanilie si zahărul.Pasul 5: Batem pană cand amestecul isi dublează volumul si incepe să isi schimbe culoarea (devine albicios si cremos). Adăugam treptat uleiul si apoi sucul de portocale. Punem iaurtul si mixăm pană la incorporarea completă.Pasul 6: Adăugăm foile de plăcintă rupte si amestecăm cu o spatulă. Pasul 7: Insistati să amestecati pentru a nu ramane foi de plăcintă uscate, neacoperite de amestecul cremos. Răsturnam compozitia pentru prăjitură intr-o tavă si o punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de minute. Cand prăjitura este rumenită si se desprinde de pe marginile tavii o scoatem din cuptor si o tăiem imediat. Pasul 8: Turnam siropul rece, uniform, peste prăjitura fierbinte. Apoi lăsăm prăjitura să se răcească complet sau chiar să stea peste noapte la frigider. Vă dorim poftă bună si spor la gătit reteta de prajitură cu portocale – portocalopită.