În zilele călduroase de vară, nimic nu se compară cu o băutură răcoritoare și revigorantă precum socata. Pe lângă gustul său delicios, socata este cunoscută și pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății. Poți să te bucuri de toate aceste beneficii preparând socata acasă, iar noi îți oferim cea mai bună rețetă:
Ingrediente necesare socată:
- 10 flori de soc
- 500 grame de zahăr (sau miere)
- 5 litri de apă călduță
- O bucățică de drojdie cât o alună
- 2 lămâi netratate
- Un borcan de sticlă de 5 litri
Mod de preparare socată:
- Spală bine florile de soc sub jet de apă și așază-le în borcan. Taie lămâile în felii subțiri și așază-le peste florile de soc.
- Într-o cratiță, încălzește apa cu zahărul până când acesta se dizolvă complet. Nu trebuie să fierbi apa, ci doar să o încălzești ușor. Într-o ceașcă mică, dizolvă drojdia într-o linguriță de apă călduță și puțin zahăr. Adaugă acest amestec în borcan peste florile de soc și completează cu apa călduță.
- Acoperă gura borcanului cu un tifon dublu și leagă-l cu un elastic. Lasă borcanul într-un loc cald, preferabil să fie expus la lumină solară, pentru 2-3 zile. Compoziția va fermenta, iar tu vei obține un suc delicios de socată. Filtrează-l, pune-l în sticle și păstrează-l la frigider. Este băutura ideală pentru zilele toride de vară.
Beneficiile consumului de socată:
- Întărește sistemul imunitar
- Are proprietăți antiinflamatorii puternice
- Este un antioxidant deosebit de eficient
- Acționează ca diuretic și detoxifiant pentru organism
- Hidratează și revitalizează organismul
- Contribuie la relaxare și îmbunătățește starea de spirit prin producerea de endorfine, un energizant natural
- Are proprietăți antibacteriene și antivirale
- Diminuează simptomele afecțiunilor pulmonare, bronșite și răceli
Încearcă rețeta noastră și bucură-te de o socată savuroasă și sănătoasă! Poftă bună și spor la gătit reteta traditionala romaneasca de socata !