Descoperă cum poți prepara caramelul perfect acasă, folosind doar câteva ingrediente simple.

1783
Descoperă cum poți prepara caramelul perfect acasă, folosind doar câteva ingrediente simple.
Descoperă cum poți prepara caramelul perfect acasă, folosind doar câteva ingrediente simple.

Bucuria de a avea întotdeauna caramel făcut în casă la îndemână!

Ingrediente:

 • 200 ml frișcă lichidă (Hulala, Megle, Pilos)
 • 200 grame zahăr tos
 • 1 lingură unt
 • Un vârf de cuțit sare (opțional, dar poate îmbunătăți gustul)

Mod de preparare:

 1. Pregătește o cratiță cu coadă lungă și așeaz-o pe foc. Adaugă zahărul și amestecă ușor până se topește complet și capătă o culoare asemănătoare chihlimbarului. Ai grijă să nu lași zahărul să se caramelizeze prea mult, pentru a evita amărăciunea.
 2. Îndepărtează cratița de pe foc și adaugă untul, amestecând continuu. Apoi, adaugă frișca și pune cratița înapoi pe foc, la foc mic. Amestecă ușor cu o lingură până când zahărul se topește complet, formând un caramel lichid. Acest proces durează aproximativ 5 minute.
 3. Oprește focul și adaugă sarea, dacă dorești. Lasă caramelul să se răcească timp de aproximativ 10 minute. Pentru a accelera răcirea, poți plasa cratița într-un alt recipient cu apă rece sau poți folosi chiuveta umplută cu apă rece.
 4. Folosind o lingură, amestecă caramelul energic în sens circular până când începe să se îngroașe ușor și să pocnească ușor, asemănător serbetului. Acest proces va dura doar câteva minute. Continuă să amesteci până când caramelul atinge consistența dorită și începe să se deschidă ușor la culoare.
 5. După răcire, caramelul se va îngroșa. Dacă dorești să-l faci fluid din nou, pur și simplu încălzește borcanul în care l-ai turnat într-un vas cu apă fierbinte.

Sfaturi:

 • Dacă folosești o cratiță cu fund dublu sau un fund mai gros, este posibil să fie necesar să fierbi caramelul timp de 8-9 minute pentru a obține consistența dorită.
 • Dacă caramelul nu devine gros și gumat după răcire completă, încearcă să-l mai fierbi timp de 3-4 minute sau folosește o cratiță cu fund mai gros încă de la început și lasă-l să fiarbă timp de 8-9 minute.